Gezondheid en ‘Gezondheid’
Levensverwachting – Levenskwaliteit
De gemiddelde levensverwachting is nog nooit zo hoog geweest, maar verhoudingsgewijs groeit – op steeds lagere leeftijd – het aantal (al dan niet ernstige) aandoeningen. Onderstaande grafieken zijn afkomstig van het CBS. In grote lijnen is daarin te vinden dat u – statistisch gezien – in de laatste 30 jaar van uw leven te maken gaat krijgen met chronische aandoeningen, en de laatste 5 tot 10 jaar op hinderlijke wijze. Dit betreft gemiddelden, oftewel degenen die goed letten op hun gezondheid zullen daar minder lang last van hebben, en degenen die dat niet doen wellicht nog langer.
Dit ondanks dat onze kennis, technologie en voorzieningen nog nooit zo goed zijn geweest! Hoe kan dat?
Het overgrote deel van de voorkomende aandoeningen is – direct of indirect – een gevolg van onze huidige voedings- en bewegingspatronen, van sterk toegenomen stressfactoren en van allerlei milieu-invloeden. Slecht 5% van de aandoeningen is primair erfelijk bepaald.
Dit klinkt allemaal wellicht als een cliché, als een open deur en/of als te eenvoudig om waar te zijn, maar de feiten liegen er niet om. Talloze wetenschappelijke onderzoeken onderschrijven deze stelling, en zowel in de reguliere als in de complementaire zorg wordt dit in essentie beaamd. De vraag is vooral hoe hier invulling aan te geven.
De kosten voor de Zorg rijzen de pan uit, en daarom zien overheid en verzekeraars geen andere wegen dan bepaalde vergoedingen te schrappen en de eigen bijdrage te verhogen.
Kortom, u gaat steeds meer zelf mee betalen aan uw gezondheid. Als u – ook op langere termjn – zo klachtenvrij als mogelijk wilt blijven dan zult u daar zelf iets aan moeten doen.
“Vitaal zijn”? Voor de één staat Gezondheid voor ‘veel energie hebben en optimaal functioneren’ en impliciet ook ‘voorkomen dat je gebreken of klachten krijgt’. Als je je lichaam & geest eens met een auto vergelijkt dan betreft dit de mensen die een auto ook na 20 jaar nog in tiptop conditie weten te houden (en daar meestal nog genoegen in hebben ook).
of:
“Geen klachten hebben”? Voor de ander staat Gezondheid voor ‘geen gebreken of klachten hebben, en – als je ze wel ‘overkomen’ – je er van af laten helpen’. In de vergelijking met een auto betreft dit de mensen die het als een gebruiksvoorwerp zien, zelf slechts het hoogst noodzakelijke er aan doen, het naar de garage brengen als iets kapot is gegaan, en – als het zover is – een andere auto kopen. Helaas zijn er geen nieuwe lichamen te koop, zoals dat bij auto’s wel kan. En transplantaties zijn ook niet alles.
Het zal duidelijk zijn dat ik de eerste zienswijze aan hang. Dit omdat ik
(1) heb gemerkt dat het me meer energie, helderheid en voldoening geeft;
(2) niet durf te vertrouwen op een vangnet van farmaceutica en/of operaties (bijwerkingen, complicaties, risico’s);
(3) zoveel mogelijk wil voorkomen dat ik op latere leeftijd semi-invalide en afhankelijk van (uitgeklede) zorg word.
Vroeger heb ik er zelf ook een potje van gemaakt, met veel roken, drinken, harde muziek, weinig slaap en 15 jaar lang een stressvolle baan. Daar heeft mijn gezondheid uiteindelijk flink voor moeten boeten. Lange tijd heb ik rond gelopen met allerlei onbegrepen klachten. Door veel te lezen, cursussen te volgen en uiteindelijk ook vakopleidingen te doen heb ik er steeds meer greep op gekregen.
Gelukkig was ik er nog op tijd bij, en mocht ik vervolgens beleven dat het herstelproces me veel voldoening gaf. Achteraf gezien had ik graag wat bewuster met een paar dingen om willen gaan.
Wellicht begrijpt u hieruit mijn gedrevenheid om anderen van dienst te zijn op dit gebied.
In onderstaand schema heb ik geprobeerd weer te geven welke gezondheidsperspectieven er zijn. Klik op de afbeelding om het te vergroten.
Tot slot: de principes voor een gezond en vitaal leven zijn veelal ook bruikbaar om het lichaam te doen herstellen van aandoeningen.