Werkwijze algemeen
Bij Uitgangspunten kunt de hoofdlijnen terugvinden van hoe ik tegen gezondheid en mijn werk aan kijk.
Anamnese, onderzoek, behandelplan
Voorafgaand aan het eerste consult stuur ik vaak – afhankelijk van de aard van de klachten – één van mijn vragenlijsten op met het verzoek dat ingevuld mee te nemen. Dat scheelt aanzienlijk in tijd tijdens het intake-consult. Zo’n vragenlijst is ook bedoeld om uzelf beter voor te bereiden op bepaalde vragen.
Tijdens het eerste consult gaan we dieper in op de zaken, waarbij (afhankelijk van de soort klachten) vaak ook wordt gekeken naar de periode die vooraf is gegaan aan het ontstaan van de klachten. Doorgaans worden Oberon scan, bioresonantie en/of andere middelen ingezet om concreter zicht te krijgen op de toestand en op wat er speelt. U kunt meekijken, en krijgt desgewenst uitleg van wat er valt te zien en van wat het betekent.
Kenmerkend voor mijn manier van werken is dat ik eerst op allerlei manieren informatie ga verzamelen, zonder al meteen conclusies te trekken. Dit kan voor sommigen nogal overweldigend en verwarrend zijn. Vanaf het begin ontstaan er natuurlijk wel allerlei hypotheses, die dan elk weer worden geverifieerd dan wel weer opzij worden gelegd. Tegen het eind wordt meestal wel de samenhang van de diverse klachten en hypotheses duidelijk, en komt de kernverstoring boven drijven.
Het streven is om aan het eind van het eerste consult een behandelplan met u te kunnen bespreken, met daarin de te verhelpen klachten, de bevindingen annex behandelhypothese, een kostenraming en in grote lijnen wat het behandeltraject in gaat houden. Bij voorkeur leg ik dat schriftelijk vast omwille van maximale helderheid naar elkaar, vooral als het meer dan ca 4 sessies en/of langer dan 3 maanden lijkt te gaan vergen. Voor u zal daar overigens nooit enige verplichting in staan.
In mijn voorstel probeer ik zo goed als mogelijk rekening te houden met wat voor u haalbaar is gezien uw situatie.
Als uit het onderzoek het vermoeden ontstaat dat er ernstige aandoeningen kunnen spelen dan zal altijd worden geadviseerd om contact op te nemen met uw arts of specialist. Daarbij ook suggesties voor hoe dat bespreekbaar te maken.
Behandelingen
Per geval is dit natuurlijk weer anders. De kern van mijn behandelmogelijkheden wordt gevormd door bioresonantie, voedingsadviezen, supplementen, fytotherapie, informatiemiddelen en inzicht geven in waarom de dingen zo zijn ontstaan. Ook kunt u het advies krijgen om terug naar uw huisarts te gaan, of om elders een specifieke behandelwijze te gaan volgen.
Soms is de ‘behandeling’ verrassend eenvoudig. Bijvoorbeeld in geval van pijnlijke spieren en vermoeidheid kan het voldoende zijn om tijdelijk een magnesiumsupplement te gebruiken en wat meer bladgroenten te eten.
Vaak heeft de cliënt ook dingen te doen. Dat kan iets kleins zijn als een bepaald voedingsmiddel laten staan, wat meer groenten eten of elke dag wat te gaan wandelen, maar ook iets meer dan dat. Ik hoop u zodanig te kunnen ondersteunen en inspireren dat uw klachten nooit meer terug komen.
Evaluatie(s)
Dit is sterk afhankelijk van de aard van het traject. In grote lijnen streef ik er naar om elke 4 tot 6 weken een meetpunt te verkrijgen. Als het traject slechts 1 of 2 sessies betreft dan wordt dat meteen het eindevaluatiemoment. Bij langere trajecten (al dan niet met langere tussenpozen tussen de sessies) betekent dat telkens een tussentijdse evaluatie, om de effectiviteit van het traject te kunnen monitoren en om zonodig bij te kunnen sturen.
U bent geenszins verplicht om aan het eind een evaluatieformulier in te vullen, maar ik stel het wel op prijs.