Chronische vermoeidheid en stress
Algemeen
Er zijn legio oorzaken van vermoeidheid, zoals deficiënties op gebied van vitaminen en mineralen, belasting door bepaalde bacteriën, virussen, schimmels of parasieten, belasting door zware metalen of toxines, verstoringen in de biochemie (vaak met een erfelijke factor), problemen met darmen of lever, een sterk verstoorde pH, emotionele verstoringen, energetische verstoringen, electrosmog-belasting.
Chronische stress kan zowel een oorzaak van chronische vermoeidheid zijn als een gevolg er van. Er is in ieder geval een sterk verband.
Specialisten en ook de meeste complementaire therapeuten kijken – met alle respect – vanuit hún discipline naar gezondheidsproblemen. Naar mijn mening levert dat vaak niet de gewenste verbetering. En dat is ook logisch, want chronische vermoeidheid betekent niets anders dan dat het lichaam – met al zijn fantastische mogelijkheden – niet meer in staat is om de boel goed in de lucht te houden.
Anders gezegd: dergelijke chronische klachten zijn per definitie systeemziektes die meerdere disciplines bestrijken. Bij Uitgangspunten kunt wat meer vinden over hoe ik daar tegenaan kijk.
Aanpak
Bij Werkwijze algemeen kunt u lezen hoe ik in een eerste consult te werk ga, met als essentie dat ik zo breed mogelijk probeer te kijken naar wat er allemaal speelt. Doorgaans heb ik in 1 consult inzichtelijk welke factoren spelen en in welke richting(en) er actie dient te worden ondernomen.
Hierbij heeft u zelf ook een belangrijk aandeel in het bepalen van de aanpak. De één verkiest vanwege een druk leven voor een gemakkelijke oplossing met voedingssupplementen en een paar kleine wijzigingen in de lifestyle. De ander is bereid tot een ingrijpender (en goedkoper!) aanpak middels andere voeding, meer bewegen en meer meditatie. Weer een ander is bereid zich er echt in te verdiepen en gaat – met behulp van internet – op zoek naar wat er (epi)genetisch precies aan de hand is., om van daar uit tot een optimale lange termijn aanpak te komen.
Als er sprake is van een infectie, zoals Borrelia (Ziekte van Lyme), Candida of Epstein-Barr (Ziekte van Pfeiffer) dan wordt het een ander soort traject. Ook hier bepaalt u zelf mee hoe dat gaat worden aangepakt. Sommigen verkiezen liever een regulier traject via hun huisarts. Indien gewenst werkt ik daar graag aan mee. Het belangrijkste is dat u er gericht mee verder kunt en dat u van uw klachten af komt.
Vaak spelen in meer of mindere mate ook sociaal-emotionele en energetische verstoringen een rol. De manier waarop ik daarmee om ga is zeer afhankelijk van de persoon in kwestie. De één staat er open voor, de ander wat minder. Of er speelt iets gevoeligs dat niet direct bespreekbaar is.
Hiervoor verwijs ik graag naar andere therapeuten als dat van belang is.
Bottom line: bij dit soort chronische klachten vind ik het allerbelangrijkste dat we met een breed perspectief in beeld krijgen wat er speelt, om daarna met optimale prioriteiten gericht aan de slag te kunnen gaan.